Beszámoló egy szakmai konferenciáról

Részt vettem egy konferencián, szakmai napon. Az ott látottakat, hallottakat szeretném megosztani veletek.

A rendezvényt a régió egyik meghatározó bútoripari alapanyag forgalmazója a Homoki-Zár Kft. szervezte.

Az egyik neves bútorlap gyártó (Krono), egy konyhai vasalat gyártó (Kesseböhmer) és egy alumínium szerelvényeket gyártó cég (Zobal) képviselői tartottak előadást arról, hogy szerintük mik lesznek a trendek az elkövetkező 4-5 évben. Márpedig, ha ők azt mondják, akkor az lesz, mert a divatot ők diktálják. 

Nagyon örültem, mert a Krono új színpalettát állított össze. Nyilván az én szubjektív véleményem, de egyre szebbek a laminált bútorlapok. Már közük sincs a régi dizájnhoz, amin még nagyon látszott, hogy műanyag. Egyre élethűbbek a fautánzatok és szebb uni színeket is sikerült kikeverniük. Kiemelték (ennek külön örültem) hogy nagy hangsúlyt fektetnek a minőségre. Sajnos az utóbbi években tapasztalható volt, hogy a laminált lapok minősége mélyzuhanásba ment. Bízom benne, hogy ez végre megváltozik. Hatalmas segítség nekünk szakmabelieknek, de szerintem a megrendelőknek is, hogy csináltak egy ingyenes mobil appot IOS és Android rendszerre is, KRONODESIGN néven. Megnéztem, igaz, hogy nem magyar nyelvű de egyszerűen kezelhető, érthető, jó kis applikáció. Meg lehet nézni a színmintákat, ajánlásokat ad, hogy mik mivel kombinálva néznek ki jól. De minden megtekinthető a magyar nyelvű honlapjukon is http://hu.kronospan-express.com/hu címen.

És akkor jöjjön a Kesseböhmer. Csodálatosnál csodálatosabb konyhai megoldások, de nem az átlag magyar pénztárcához szabva. Ez nyilván nem az ő hibájuk, ők rengeteg energiát és pénzt fektettek az innovációba. Gyakorlatilag tényleg mindenféle konyhai (és nem csak konyhai) tárolásra van megoldásuk. Róluk sokat nem írok, mindenki nézze meg akit érdekel a http://www.kesseboehmer.com/en/home/ webcímen.

A végére maradt a Zobal. Ők mindenféle kiegészítőket gyártanak alumíniumból a bútoripar számára. A teljesség igénye nélkül: fogantyúkat, alu kereteket üvegajtókhoz, lábakat és lábazatokat, munkalaphoz kiegészítőket, van egy saját fali panel rendszerük ami szerintem nagyon ötletes és sokoldalú és egy gardrób rendszerük, ami szintén jól variálható. Kitaláltak egy új polcrendszert is, látszott az előadáson, hogy ők azt szeretnék nagyon nyomni, de……hogy őszinte legyek nem sok sikert aratott. De az is lehet, hogy idő kell míg megszokja az ember az újat. Annyira nem az én világom, hogy én biztosan nem fogom megszokni, de ízlések és pofonok ugyebár különböznek. A többi terméküket évek óta használjuk és szeretjük, de ez nekem nem jött be. Szerencsére van jó hír is a végére, az ő termékeiket is meg lehet nézni magyar nyelvű oldalon http://www.zobal.hu/ címen.

Remélem segítségül szolgál kis beszámolóm a mai napról, a bútor tervezés előtt állóknak.

Miskolc, 2018. 02. 21. Kiss Viktor